Firmamızdan Haberler
BASINDA ÇIKAN HABERLER İLE İLGİLİ DUYURU
Bazı yazılı ve görsel basında çıkan haberlerde yıl sonuna kadar ehliyete çevrilmeyen sertifikaların iptal edileceği söylenmiştir.

2018 EHLİYET SINAV TARİHLERİ AÇIKLANDI!
2018 Yılında 5 Teorik Sınav Yapılacaktır. İsteyen adaylar teorik dersleri bittikten sonra yazılı sınav tarihini beklemeden E-sınava girebilir.

İlkokul Mezunlarına Müjde!

  İlkokul Mezunları Şuan Ehliyet Alabiliyor!

 


OYAK BETON OPERATÖRLERİ EĞİTİMLERİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI.

     TEKNİK OPERATÖRLÜK KURSU!!


 

SRC BELGESİ
 
   
EKSKAVATÖR EHLİYETİ

 

Ekskavatör nedir? hangi araçları kapsar ?

 Bir bom üzerinde kepçesi bulunan ve paletli veya lastik tekerlekli olabilmekle beraber  çoğunlukla paletler üzerinde hareket eden elektrik veya akaryakıtla çalışır motorla donatılmış toprak veya cevher kazma ve yükleme aracıdır.Kepçeli çarklı ekskavatör gibi çeşitli formasyonda çalışan türleri vardır.  Küçük tiplerde kepçe, aracın ön veya arkasına hidrolik olarak tahrik edilen mafsallı kollarla bağlıdır. Arkaya takılan kepçeler, toprağı ters yöne hareketle doldurarak kaldırır ve başka bir yere boşaltır. Uzun hidrolik kollarla tahrik edilen bu tip ekskavatörler kanal kazma işlerinde kullanılır. Ön tarafa monte edilen yüz kepçesi öne itilerek kazma yapar. Genellikle sert yerlerin kazılmasını gerektiren ağır işlerde bunlardan istifade edilir. Sürücü kabini ve motorun da bulunduğu bir döner platform üzerine monte edilen kablolarla idare edilen büyük kepçeli ekskavatörler gibi türleri de vardır. Bunlarda döner platform, yürütücü sistemi ihtiva eden tertibatın üstünde bulunduğundan kepçe istenilen yöne serbestçe dönebilir.

 Yukarıda tarif edilen bu gruba giren bütün araçların operatörleri iş güvenliği yasası gereğince ekskavatör operatörlük belgesi  almak durumundadır.

Ekskavatör  ehliyeti alacak adaylar kursda yapılacak olan teorik ve uygulamalı ve hafta sonları yapılan eğitimden sonra.M.E.B’nın yetkilendirdiği müfettişler nezaretinde kurs binasında sırasıyla yazılı , sözlü  ve uygulamalı bir sınava tabi tutulur. Bu üç sınavdan da başarılı olan adaya (70/100 puan) sınav gününü takiben yaklaşık bir hafta içinde operatörlük sertifikası verilir.Aday bu sertifikayla beraber ekskavatörü  iş sahasında kullanabilir .Fakat  trafiğe çıkamaz.Aday eğer trafiğe çıkmak istiyorsa  bu sertifikayı ehliyetine işletmek durumundadır.Bu durumda aday  trafik tescil şube müdürlüğünden randevu alarak ve istenen evrakları eksiksiz vermek kaydıyla aynı gün içinde G sınıfı(vinç) işlenmiş ehliyetini alabilir.İşletme harcı 400 tl.dir

 Sınavın niteliği:

 Yazılı sınav 50 sorulu motor sınavı şeklindedir.Bu soruların 25’i klasik motor dersi ile ilgili , 5’i hidrolik sistem 5’i peryodik bakım ve diğer 15’i de ekskavatörlerin  sınıflandırılması ile emniyet tedbirleri ve iş kazalarının önlenmesi ile ilgili  olacaktır.Ardından yapılan mülakat bütün konuları kapsayacak şekilde sözlü olarak yapılmaktadır.

iş makinelerinin bakımları

  Uygulama sınavı da kursun iş sahasında  kursun ekskavatöründe  yine müfettişlerin gözetiminde klasik ekskavatör  kazıma ve  yükleme  hareketlerinin yaptırılarak adayın yetkinliğinin ölçülmesi şeklinde olur.

 

Ekskavatör operatörlük  belgesi için istenen şartlar ve evraklar.

*18 yaşını doldurmuş olmak

*en az ilkokul mezunu olmak

*vücut yapısı ve ruh sağlığı bakımından yönetmelikte belirtilen  özelliklere sahip olmak.

*17.10.1996 tarihli  4199 yasanın 18. maddesi gereğince hükümlü olmamak.

 

İstenen evraklar

*Diploma aslı , tasdikname veya öğrenci belgesi

*Sağlık raporu (g sınıfı ehliyet için diye belirtilmeli)

*Sabıka kaydı (g sınıfı ehliyet için diye belirtilmeli)

*6 adet fotoğraf

*Nüfus cüzdan fotokopisi

 
 
Copyright Teknik Sürücü Kursu Tüm Hakları Saklıdır.